- عامل پانزدهم: خانهداری و کمک به همسر در خانه
خانه مکان مقدسی است که محل انس و مودت، صفا و صمیمیت، آرامش و استراحت است. فرزندان و آیندهسازان جامعه در این محیط پرورش مییابند. اداره این محیط برعهده بانوان است.
خانهداری شغل بسیار حساسی است. کسانی که محیط خانه را کوچک میشمارند و از پذیرش مسئولیت بزرگ و شریف خانهداری خودداری میکنند، در حقیقت به معنا و ارزش آن پی نبردهاند.
محیط خانه، باید دلپذیر و مسرتبخش باشد، جذابترین مکان زندگی برای یک مرد که هر لحظه برای بازگشت به آن لحظهشماری کند. مکانی باشد مملو از محبت و شادمانی تا همه اعضاء خانواده در پناه آن مشکلاتشان را به دست فراموشی بسپارند و در آن امنیت و آرامش را با تمام وجود احساس کنند؛ بنابراین داشتن خانهای زیبا و تمیز، به پایداری عشق و صمیمیت بین اعضای آن کمک فراوانی میکند.
راههای دلپذیر کردن محیط خانه
- نظافت و تمیزی منزل
یکی از نکات مهم خانهداری تمیز کردن منزل و لوازم زندگی است. نظافت و تمیزی خانه موجب آرامش اعضای خانواده، می شود. همچنین، به بهداشت و حفظ سلامتی اهل خانه کمک میکند. زندگی کردن در خانه تمیز مسرتبخش و دلپذیر است. در این میان زیبایی و تمیزی اتاق خواب از اهمیت بیشتری برخوردار است. اتاق خواب باید تمیز، خوشبو و آرامشدهنده باشد. اتاقخواب خود را چند منظوره نکنید و آن را برای نگهداری وسایل اضافی به انباری تبدیل نکنید.
- توجه به زیبایی خانه
رونق و صفای محیط منزل از ذوق و سلیقه کدبانوی خانه حکایت میکند و به اعضاء خانواده آرامش، امید و اعتماد به نفس میدهد. در خانهای که هر یک از اسباب و لوازم زندگی در جای مخصوص و مناسب قرارگرفته باشد، نظم و ترتیب مخصوص به منزل صفا و رونق و زیبایی میبخشد و تماشای تکراری خانه نهتنها موجب ملال نمیشود، بلکه نشاطآور و دلپذیر خواهد بود.
زیبایی محیط خانه به معنای خرید و تهیه اسباب لوکس نیست، بلکه این نظم و ترتیب خاص و چینش مناسب است که زیبایی میآورد.
بنابراین، یکی از وظایف مهم خانهداری رعایت نظم و ترتیب است که این کار هنر و سلیقه خانم را میطلبد؛ زیرا او بهتر میداند اسباب و لوازم خانه را چگونه مرتب سازد.
- هنر آشپزی
پخت و پز و سفرهآرایی نیز یکی از امور مهم خانهداری است که زن با سلیقه و ذوق منحصر به فردش میتواند بر اساس درآمد و اقتصاد خانواده، بهترین و خوشمزهترین غذاها را تهیه کند و با طبخ غذای خوب، رضایت اعضاء خانواده را جلب کند.
غذا خوردن نباید به صورت یک تکلیف و عادت دربیاید. هر وعده غذایی یک تجربه و خاطره جدید است و میتواند شادی و نشاط به ارمغان آورد. البته به شرط آنکه غم و غصهها را با خود بر سر سفره نیاوریم. آنچه باعث میشود غذا برای ما لذت روحی و روانی ایجاد کند، خوردن غذاهای مورد علاقه همراه با نشاط و حالات روحی و روانی مناسب است.
شما میتوانید در فرصتهای مناسب در هر هفته با تهیه دسرها و پیشغذاهای مختلف به غذا و سفره خود تنوع زیادی ببخشید. یکنواختی و نداشتن خلاقیت و نبودن تنوع، غذا خوردن را کاری اجباری و کسالتبار میکند. همچنین با انجام کارهای ساده میتوانید سفره را زیبا کنید. مثلاً میتوانید با یک گلدان گل یا شمع به زیبایی سفره اضافه کنید.
به خانمها توصیه میشود به هنرهای آشپزی، شیرینیپزی و سفرهآرایی اهمیت زیادی بدهند؛ زیرا این مهارتها میتوانند زندگی را شاد و پرنشاط کنند. نباید بگذارید سفره غذایتان یکنواخت و معمولی شود. سعی کنید با کسب مهارتهای لازم بر زندگی خود تأثیر مثبت بگذارید.
کمک به همسر در کارهای خانه
خوب است که شوهر در آشپزی و آماده کردن سفره به همسر خود کمک کند و از دستپخت همسر نزد دیگران مخصوصاً فرزندان تعریف کند. این کار نهتنها موجب خوشحالی زن میشود، بلکه فرزندان نیز شیوه تشکر و احترام به مادر را میآموزند.
برخی از خانمها فکر میکنند زحماتی که در خانه می کشند دیده نمیشود و از اینکه همسرانشان در کارهای خانه به آنها کمک نمیکنند و قدردان نیستند گلهمندند. آقایان باید با تعریف و تشکر از همسر خود این سوء تفاهم را برطرف کنند. آنها میتوانند به همسرشان در برخی کارهای منزل کمک کنند تا خانم مطمئن شود همسرش به او توجه می کند.
شاید برخی از مردان، کمک به همسر را با اقتدار و جایگاه خود در خانواده، در تضاد ببینند، اما دین اسلام برخلاف این تصور، آن را یکی از اقدامات شایسته میداند.
اینگونه رفتارها، باعث افزایش علاقه میان همسران میشود و نهتنها جایگاه مرد را از بین نمیبرد، بلکه اقتداری نرم و عاطفی به وجود میآورد که کارآمدتر از انواع دیگر اقتدار است.[1]
بنابراین بهتر است زن و شوهر به جای جر و بحث یا سرزنش درباره کارهای منزل، با کمک کردن به یکدیگر، به استحکام زندگی زناشویی خود فکر کنند. کیفیت بسیاری از زندگیهای مشترک به این موضوع بستگی دارد که مرد خانه تا چه حد در کارهای روزمره خانه به همسرش کمک میکند و بابت کارهایی که همسرش در خانه انجام میدهد، از او تشکر و قدردانی میکند. وقتی زن و شوهر هر دو در انجام کارهای خانه با هم همکاری میکنند، زندگی عاطفی و جنسی بهتری نیز دارند.[2]
[1]. رضایت زناشویی، عباس پسندیده، ص 292- 298.
[2]. آیین همسرداری مردان، اسکالت هالتزمن – ترزا فوی دیگرونیمو، ترجمه: مجید شهرابی، ص 165.